Prestížny časopis d-Test podrobil testu kvality doplnky výživy omega-3. Víťazom je: Omega-3 Jamieson!

Absolútnym víťazom nezávislého testovania uskutočneného časopisom d-Test sa stal výživový doplnok s rybím olejom Jamieson Omega-3 Select.

Je vaša strava chudobná na rybie mäso a vo vašom jedálnom lístku chýbajú vlašské orechy, sója, mak, slnečnicové či ľanové semená a za studena lisované rastlinné oleje? Na vašom zdraví sa môže odraziť nedostatok esenciálnych mastných kyselín omega-3!

Každý mesiac sa vo svete publikuje množstvo článkov na tému rôznych zdravotných prínosov týchto výživných látok, ktoré sa označujú aj ako vitamíny F. Esenciálne mastné kyseliny omega-3 dodávajú výživu bunkám a ich absencia v prijímanej potrave môže mať na svedomí kôrnatenie ciev a srdcové choroby, ale aj spomalenie rastu, menštruačné problémy, pohlavné poruchy, nadmernú spotrebu tekutín, obezitu či zmeny na pokožke – suchú kožu, ekzémy, psoriázu. S nárastom ich výhod vzrastá súčasne význam výživových doplnkov s ich obsahom. Náš organizmus totiž nie je schopný si tieto kyseliny syntetizovať sám!

Obyvateľom oblastí so stravou chudobnou na ryby, odborníci radia vytvoriť si režim pravidelného príjmu doplnkov výživy s obsahom rybieho oleja. Ten je totiž dôležitý, udržateľný a zdravý zdroj esenciálnych mastných kyselín omega-3. Výživové doplnky s jeho obsahom zásobujú telo presnou, terapeutickou „dávkou” esenciálnych kyselín a vďaka technologickému pokroku, ako je napríklad molekulárna destilácia, poskytujú organizmu olej očistený od toxických látok.

Obsahujú tieto výrobky účinné látky skutočne v takej miere, ako sľubujú údaje na etikete výrobku?

Odpoveď na túto otázku dal nedávno renomovaný časopis d-Test, ktorého vydavateľom je Občianske združenie spotrebiteľov TEST*. Chemickým analýzam na obsah omega-3 mastných kyselín – eikozapentaénovej (EPA) a dokozahexaénovej (DHA) podrobil 32 výživových doplnkov.

Absolútnym víťazom nezávislého testovania uskutočneného časopisom d-Test sa stal výživový doplnok s rybím olejom Jamieson Omega-3 Select z produkcie kanadského výrobcu prírodných vitamínov Jamieson Laboratories Ltd. s obsahom EPA v deklarovanej/zistenej maximálnej dennej dávke odporúčanej výrobcom na obale: 900 mg/1266 mg a obsahom DHA 600 mg/837 mg – teda cca o 40 % viac, ako uvádza výrobca! Veľmi dobrú známku získal aj za obsah nežiaducej ortuti, ktorý sa rovnal nule.

 

*Občianske združenie spotrebiteľov TEST založené v roku 1992 v Českej republike nakupuje všetky testované produkty tak, ako bežní spotrebitelia – v maloobchodnej sieti. Ich výber prebieha teda nezávisle od výrobcov a dovozcov, výhradne na základe prieskumu trhu a priania spotrebiteľov. Testovanie výrobkov uskutočňuje v odborných laboratóriách a skúšobniach a s výsledkami testov oboznamuje spotrebiteľov prostredníctvom nezávislého časopisu d-Test (od roku 2009 poskytuje svoje služby a informácie aj spotrebiteľom na Slovensku). Jeho objektívne testy uznáva tiež Európska komisia. Občianske združenie TEST je jediná organizácia v Českej republike a na Slovensku spĺňajúca najnáročnejšie kritériá pre zapojenie sa do medzinárodných testov. Objektívne testy publikované v časopise d-Test uznáva tiež Európska komisia. 

Za úspechom Jamiesonu stojí viac ako 90-ročná prírodná cesta

Čomu vďačí výrobca prírodných vitamínov a výživových doplnkov, spoločnosť Jamieson Laboratories za tento úspech? Viac ako 90-ročnej ceste za zdravím z prírody, ktorej súčasťou sa za tento čas stali mnohé generácie na celom svete. Úspech firmy je postavený bez kompromisu na kontrolovanej produkcii najlepších prírodných surovín z ekologických fariem na celom svete. Vďaka programu 360 Pure, ktorým firma Jamieson v roku 2008 zaviedla do výrobnej praxe najnáročnejšie štandardy bezpečnosti, čistoty a účinnosti vyrábaných produktov, každý z prírodných vitamínov Jamieson podlieha najmenej 360 patentovaným krokom kvality. Patentované výrobné postupy a kontrolné testy kvality zabezpečujú maximálnu aktivitu a biologickú dostupnosť účinných látok. Najmodernejšie technológie biologicky aktívne látky získané z prírodných zdrojov chemicky nemenia a nezbavujú žiadnu zo živín prírodných vlastností. Program 360 Pure pracuje výhradne z najčistejšími surovinami. Napríklad na výrobu prípravkov s obsahom nenasýtených mastných kyselín omega-3 slúži spoločnosti Jamieson bohatý obnoviteľný zdroj garantovanej čistoty – čistý olej extrahovaný priamo z tuku rýb žijúcich v studených morských vodách (sardinky, sardely, makrely).

Príjem Omega-3 – nádej na menej úmrtí na infarkt

V ostatnom čase sa uskutočnil výskum účinkov presne určeného množstva koncentrovaného rybieho oleja u mužov, ktorí prekonali infarkt. Svetovo uznávaný tím odborníkov na výskum infarktu myokardu – Gruppo Italiano per lo Studio della Sopravivenza nell' Infarto Miocardico z Talianska, sledoval 11 tisíc mužov, ktorí počas ostatných troch rokov svojho života prekonali infarkt. Popri pravidelnej lekárskej starostlivosti užívala polovica zúčastnených 1 g koncentrovaného rybieho oleja. Druhej polovici rybí olej naordinovaný nebol. Zo záverov štúdie vyplynulo, že v skupine liečenej rybím olejom bolo následne až o 11 % úmrtí na infarkt menej. Väčšina zdravotníckych organizácií v Európe uznala liečebný účinok koncentrovaných omega-3 nenasýtených mastných kyselín u pacientov, ktorí prekonali infarkt. Významnú úlohu omega-3 mastných kyselín pri udržiavaní optimálneho krvného tlaku a hladiny triglyceridov – nezávislých rizikových faktorov pre vznik kardiovaskulárnych ochorení, potvrdili tiež popredné svetové hypertenziologické a kardiologické spoločnosti. Pravidelné používanie prémiových výživových doplnkov s obsahom omega-3 mastných kyselín považujú za odmenu pre lepší zdravotný stav nášho srdca. Omega-3 mastné kyseliny znižujú schopnosť krvných doštičiek vytvárať krvné zrazeniny (tromby), ktoré vedú ku vzniku srdcového infarktu. Ďalej regulujú krvný tlak a majú schopnosť znižovať hladinu cholesterolu v krvi. Posledné výskumy potvrdzujú, že chránia aj pred poruchami srdcového rytmu.

   
Vrátiť sa na začiatok