Chudokrvnosť v tehotenstve – ohrozenie zdravia dieťaťa

Chudokrvnosť v tehotenstve – ohrozenie zdravia dieťaťa

Nároky organizmu na dostatok železa počas tehotenstva by v žiadnom prípade nemala podceniť ani jedna budúca mamička. V gravidite ženský organizmus spotrebuje dvojnásobne viac železa ako zvyčajne. V tele tehotných žien sa totiž tvorí väčšie množstvo krvi, aby ňou bola dostatočne zásobená placenta a plod dieťatka.

Železo je potrebné na zvýšenie počtu červených krviniek v krvi matky, na transport kyslíka pre dieťa, ako aj pre tvorbu krvi dieťaťa. Dieťatko si vytvára zásoby železa práve ešte v maternici na prvé mesiace života – do materského mlieka totiž železo prechádza len v minimálnom množstve. Deti, ktoré nenačerpali dostatok železa od mamičky počas tehotenstva, môžu trpieť jeho deficitom až do obdobia prijímania zmiešanej stravy alebo vhodnej detskej mliečnej výživy.

Účinná prevencia nedostatku železa

Lekár tehotným ženám pravidelne stanovuje jeho krvnú hladinu. V prípade jeho deficitu ich ihneď upozorní na potrebu zvýšiť jeho príjem, najčastejšie prostredníctvom vyváženej stravy s dostatočným obsahom železa.

Príznaky nedostatku železa sú:

● Únava a slabosť
● Bledá pokožka
● Dýchavičnosť
● Suché vlasy a pokožka
● Studené ruky a nohy

Zásobárňou železa sú všetky vnútornosti, jeho bohatým zdrojom sú kvalitné hovädzie i hydinové mäso, morské ryby a plody mora, pivovarské kvasnice, trstinová melasa, strúhaný kokos, morské riasy, strukoviny (sójové bôby a výrobky z nich, hrášok a šošovica), ovocie (brusnice, ostružiny, marhule, broskyne, slivky, jahody ríbezle, figy – aj sušené), celozrnné potraviny, pšeničné klíčky a otruby, zelená zelenina (špenát, šalát, mangold, čakanka), dyňové a slnečnicové semienka, orechy, mandle, kakao, huby.

Ak už strava nepomáha siahne sa po doplnkoch výživy kde sa častokrát vyskytuje horšia tolerancia železa – ich užívanie mnohokrát sprevádzajú tráviace ťažkosti, ako sú bolesť žalúdka, nevoľnosť, vracanie alebo zápcha či kovová pachuť v ústach, je dôležité aby užívali prípravky, ktoré tieto problémy eliminujú.

Jamieson Železo 28 mgS cieľom zredukovať vedľajšie účinky príjmu železa bol v laboratóriách kanadského výrobcu prírodných vitamínov Jamieson Laboratories pripravený výživový doplnok Jamieson Železo 28 mg, ktorý obsahuje okrem dvojmocného železa (jediné účinné) viazaného vo forme bisglycinátu navyše vitamín C, ako aj vitamíny radu BB12, kyselinu listovúB2.

• Vitamín C zvyšuje vstrebávanie železa.

• Vitamín B12 zodpovedá za viazanie kyslíka v hemoglobíne, ktorý červené krvinky dopravujú do tkanív.

• Kyselina listová pomáha aktivovať vitamín B12 a zároveň je kľúčovým faktorom pre správny vývoj nervovej sústavy dieťaťa.  

• Vitamín B2 (riboflavín) podporuje metabolizmus železa.

Všetky živiny spoločne priaznivo ovplyvňujú tvorbu nových životaschopných krviniek a zabezpečujú tým prevenciu anémie z nedostatku železa. Biologická dostupnosť železa v tejto forme je mimoriadne vysoká a jeho efektívne vstrebávanie zmenšuje možné nežiaduce účinky.

Jamieson Železo 10 mg v tekutej a vysoko vstrebateľnej forme organického glukonátuAk uprednostňujete tekutú formu Jamieson má NOVINKU a tou je Jamieson Železo 10 mg v tekutej a vysoko vstrebateľnej forme organického glukonátu. Glukonát železnatý – je  železnatá soľ kyseliny glukónovej. Táto organická forma je charakteristická dobrou biologickou využiteľnosťou na úrovni zhruba 89%. Lahodná citrusovú príchuť tropického ovocia tekutého železa tak prispeje k správnemu fungovaniu imunitného systémupodporí tvorbu červených krviniek, hemoglobínu, energie, prenosu kyslíka v tele a v neposlednom rade zníži mieru únavy a vyčerpania.  Neobsahuje soľ (NaCl), cukor, lepok, laktózu, umelé farbivá, umelé arómy a konzervačné látky.

Určite nepodceňujte dôležitosť tohto minerálu. Nedostatok železa v období tehotenstva môže zapríčiniť málokrvnosť matky i dieťaťa a zodpovedať za neukončený vývoj niektorých orgánov, ako aj nízku pôrodnú hmotnosť novorodenca a predčasný pôrod! Železo napomáha tiež zmierňovať pôrodné kŕče i bolesti a zlepšuje popôrodnú rekonvalescenciu a hojenie.

Zaujímavosť na záver....

... nápoje s kofeínom a tanín v čiernom čaji zabraňujú vstrebávaniu železa a naopak vitamín C jeho vstrebávanie výrazne zvyšuje? Ak pred jedlom bohatým na železo (napríklad mäsom) vypijeme pohár čerstvej citrónovej či pomarančovej šťavy, podporíte tým využiteľnosť železa.

   
Vrátiť sa na začiatok