Ako si chrániť svoje srdce?

Ľudské srdce pracuje ako vysokovýkonný stroj. Po celý život vo dne, v noci pumpuje krv a zabezpečuje tak jej obeh v organizme. Ide o veľmi zložité prepojenie rozličných systémov, ktoré vzájomne na seba nadväzujú. Ak na jednom z nich vznikne porucha, naruší sa zabehnutý chod. Zodpovednosť za „škrípanie” kardiovaskulárneho zdravia môže mať podľa najnovších výskumov aj deficit omega-3 nenasýtených mastných kyselín a nedostatočná hladina vitamínu D3 v našom organizme...

Ako si chrániť svoje srdce?

OMEGA-3 KYSELINY

Omega-3 nenasýtené mastné kyseliny sú tzv. zdravé tuky, ktoré sú obsiahnuté napríklad v olejoch lisovaných za studena či rybách, najmä morských. A práve tieto zdravé tuky pomáhajú znižovať hladinu škodlivých tukov – triglyceridov v krvi. Triglyceridy, nasýtené mastné kyseliny, pochádzajú z typicky nezdravých pokrmov, napríklad vyprážaných jedál a údenín. Zanášajú steny ciev škodlivými tukovými nánosmi a časom zmenšia ich priemer a elasticitu. Krv následne preteká zúženým priestorom, zvyšuje sa krvný tlak, objavujú sa poruchy srdcového rytmu – môže dôjsť k tvorbe krvných zrazenín (trombov) a následne až k srdcovému infarktu.

Zmenšenie rizika vzniku srdcových infarktov

Na dôležitú úlohu omega-3 nenasýtených mastných kyselín v ochrane organizmu poukazujú mnohé štúdie orientované na oblasť kardiovaskulárneho zdravia. Túto skutočnosť potvrdil aj mimoriadne obsiahly klinický výskum Gruppo Italiano per lo Studio della Sopravivenza nell' Infarto Miocardico z Talianska, ktorý sledoval až 10 tisíc mužov po infarkte.  Z jeho záverov vyplynulo, že v skupine pacientov, ktorých liečba bola podporená rybím olejom, bolo následne až o 11 percent úmrtí na infarkt menej. Preventívny i terapeutický účinok koncentrovaných omega-3 nenasýtených mastných kyselín, ktoré boli podávané pacientom po infarkte vo zvýšených dávkach,  nadväzne uznala väčšina renomovyných zdravotníckych organizácií v Európe. Následne popredné svetové hypertenziologické a kardiologické spoločnosti potvrdili významnú úlohu zvýšených dávok omega-3 kyselín na udržanie optimálneho krvného tlaku a hladiny triglyceridov pre zníženie rizík vzniku kardiovaskulárnych ochorení.

Prečistenie ciev s rybím olejom

Obyvatelia prímorských krajín, ktorí majú ryby v jedálničku takmer každý deň, v porovnaní s obyvateľmi vnútrozemia, disponujú zväčša dostatočnou hladinou omega-3 nenasýtených mastných kyselín v krvi. V oblastiach so stravou chudobnou na ryby, medzi ktoré patrí aj Slovensko, špecialisti radia pravidelné systematické užívanie doplnkov výživy s obsahom rybieho oleja. 

Vynikajúcim riešením je suplementácia omega-3 nenasýtených mastných kyselín vyrábaných spoločnosťou Jamieson Laboratories špeciálnou technológiou z tuku studenovodných rýb žijúcich v nezamorených arktických vodách, ktoré sa živia planktónom – sardel, sardiniek a makrel. V prírodných prípravkoch  Jamieson omega-3 mastné kyseliny zastúpené v požadovaných vyšších dávkach a dodávajú sa aj vo veľkých, cenovo dostupných rodinných baleniach. Takými sú napríklad Omega-3 Select á 500 mg omega-3/kps. (200 kps.) a Omega-3 Select minitbl. á 300 mg omega-3/kps. (200 kps.), určené hlavne pre ženy, ktoré, obľubujú menšie veľkosti tabliet. Ešte vyšší obsah omega-3 kyselín je zastúpený v prípravkoch Omega-3 EXTRA STRENGTH á 700 mg /kps. (100 kps.) a v Omega-3 ULTRA STRENGTH á 900 mg/kps. (100 kps.). Vysoko efektívny je špeciálny prípravok Omega-3 PURE Krill Oil (60 kps.) – čistý olej extrahovaný priamo z tuku antarktických kôrovcov. Je zdrojom silného antioxidantu astaxantínu, ktorý je napríklad v porovnaní s rastlinnými antioxidantmi 50-krát účinnejší Mobilizuje telo v zápase proti zápalom, pomáha redukovať zápal endotelu v stenách ciev, cievy tak prečisťuje a ozdravuje, vďaka čomu priaznivo ovplyvňuje krvný tlak a znižuje riziko infarktu myokardu. 

VITAMÍN D3

Kardiológovia upozorňujú, že srdcovocievny systém ovplyvňuje množstvo faktorov, ktoré sú priamo spojené s nedostatkom cholekalciferolu – vitamínu D3, alebo sú jeho nepriamym dôsledkom.  Na tento fakt poukazujú výsledky radu svetových klinických štúdií,  napríklad aj nedávno ukončeného veľkého austrálskeho výskumu, uskutočneného až u 20 tisíc ľudí starších ako 60 rokov so sklonom k srdcovocievnym ochoreniam. Vplyvu vitamínu D3 na zdravie ich kardiovaskulárneho systému venovali výskumníci pozornosť celých päť rokov.  Po vyhodnotení sledovaných dát dospeli k názoru, že absencia déčka v organizme prináša viaceré riziká vzniku ochorení srdca a ciev, ako sú  artériová hypertenzia, hrozba infarktu srdcového svalu (myokardu), koronárna ateroskleróza, kardiomyopatia, kalcifikácia v stene ciev, zápaly, hypertrofia ľavej komory i ďalšie ochorenia.

U chorých s koncentráciou vitamínu D3 v krvi pod hladinou 75 nmol/l bol zaznamenaný štatisticky významne nielen vyšší počet chorôb koronárnych artérií, infarktu myokardu, zlyhania srdca, ale aj akútnych mozgových príhod.

Efekt porovnateľný s liečbou statínmi

Dopĺňanie vitamínu D3 na odporúčaný príjem  2 000 IU/deň v počiatkoch uvedenej štúdie a následne zvýšenie jeho hladiny počas jej trvania na dvojnásobok, dokázali znížiť počet kardiovaskulárnych príhod o 40 percent a riziko úmrtia v ich dôsledku až o 60 percent! U pacientov s artériovou hypertenziou mala úprava koncentrácie vitamínu D3 efekt porovnateľný s liečbou statínmi alebo s úspešnou farmakologickou liečbou artériovej hypertenzie. Výsledky štúdie potvrdili, že príjem vyšších dávok vitamínu D3 cestou kvalitných výživových doplnkov je vysoko účinnou podporou kardiovaskulárneho zdravia. 

Ako si doplniť slnečné déčko?

Ideálny spôsob, ako zvýšiť hladinu vitamínu D3 v krvnom sére, je podľa odborníkov príjem približne 2 000 až 3 000 IU vitamínu D3 denne, najlepšie v lete vystavením sa slnečným lúčom – avšak pozor, nikdy sa nespáliť!  Déčkový „fond” ale dostatočne nepokryje ani jednorazový dvojtýždňový dovolenkový pobyt na slnku, ktoré podporuje tvorbu vitamínu D3 v organizme, ani pravidelný príjem mliečnych výrobkov a rýb. Jeho deficit, vyvolaný nezdravými civilizačnými návykmi (predovšetkým každodenným dlhodobým pobytom v interiéri), dokáže optimálne doplniť aj vitamín D3cholekalciferol – vyrábaný z čistého „slnečného” lanolínu z vlny oviec chovaných na slnečných pasienkoch Nového Zélandu. Jeho účinným zdrojom sú prírodné doplnky výživy Jamieson – Jamieson Vitamín D3 1 000 IU v tabletách (100 tbl.) či kapsliach (90 a 180 kps.) alebo Jamieson Vitamín D3 2 500 IU (135 kps.). Ich mimoriadnu kvalitu deklaruje certifikát Quali-DTM, ktorý je potvrdením, že „déčko“ Quali-DTM je pripravené v takej istej forme, akú telo prirodzene produkuje, keď je vystavené slnečnému žiareniu. Vitamín D3 získaný touto prírodnou cestou je pre organizmus lepšie využiteľný a ľahšie stráviteľný.

GINKGO BILOBA

Unikátna podpora z rastlinnej ríše

Protizápalový potenciál déčka a rybieho tuku možno podľa odborníkov efektívne potencovať extraktmi liečivých rastlín, napr. z Ginkgo Biloba. Táto, v celosvetovom meradle z najviac skúmaných rastlín, sa z viacerých aspektov, najmä však z hľadiska jej pôsobenia proti zhlukovaniu krvných doštičiek a tvorbe krvných zrazenín – trombov, javí ako jednoznačný prínos v podpornej terapii kardiovaskulárnych ochorení. Podľa doteraz získaných poznatkov a klinických skúseností môže jeho včasné dopĺňanie, napríklad prostredníctvom prípravku Jamieson Ginkgo Biloba 4 000 mg, významne redukovať symptómy kardiovaskulárnych ochorení a dokonca predísť ich závažným dôsledkom. Priaznivo ovplyvňuje stavy po infarkte srdca aj po náhlych mozgových príhodách. Keďže veľmi dobre účinkuje aj na periférii pri spriechodňovaní krvných ciev a vlásočníc formou dilatácie – rozširovaním ich priemeru, podieľa sa i na znižovaní krvného tlaku a následne celkovom prekrvení organizmu.

Kvalitné kanadské prírodné vitamíny Jamieson sú dostupné výhradne v lekárni alebo na www.jamieson.sk

   
Vrátiť sa na začiatok