Horčík – minerál vnútorného pokoja

Horčík zvyšuje našu odolnosť voči stresu tak, ako nedokáže už žiadna iná životne dôležitá látka a pôsobí rýchlejšie ako ktorékoľvek uvoľňovacie cvičenie.

Horčík – minerál vnútorného pokoja

Únava, vyčerpanosť, stres... stali sa našimi každodenným sprievodcami. Ak však presiahnu únosnú mieru a náš organizmus sa ocitne v kritickej situácii, naštartuje nás lekárska pomoc v podobe upokojujúcej dávky magnézia-horčíka. Navodí vyvážený fyziologický stav organizmu a vleje nám znova do žíl chuť do života.

V tele máme približne 25 g horčíka: 60 % z toho je viazaných v našich kostiach a zuboch, takmer 39 % sa nachádza vo vnútri buniek, predovšetkým vo svaloch a len 1% je obsiahnuté v krvnej plazme.

Pomáha pri záťaži, odbúrava stres

Horčík zvyšuje našu odolnosť voči stresu tak, ako nedokáže už žiadna iná životne dôležitá látka a pôsobí rýchlejšie ako ktorékoľvek uvoľňovacie cvičenie. Dokáže rýchlo upokojiť náš nervový systém aj v čase, keď pracuje na plné obrátky. Vďaka nemu sú naše podráždené nervy opäť schopné znášať záťaž. Stres totiž odčerpáva horčík a spôsobuje jeho enormné straty v organizme.

Horčík pomáha v metabolizme tukov, sacharidov a bielkovín, je nevyhnutný pre tvorbu energie. Zúčastňuje sa viac ako 300 enzymatických reakcií, ktoré vedú k jej následnému uvoľneniu. Keď je oslabená armáda enzýmov, ktoré sú závislé od horčíka, začínajú sa u nás prejavovať nasledujúce symptómy: bolesti hlavy, migréna, nespavosť, svalové napätie, vysoký krvný tlak, poruchy srdcového rytmu, zrýchlený pulz, vnútorný nepokoj, depresia, hučanie v ušiach, syndróm chronickej únavy, problémy s nadváhou.

Pri dnešnom spôsobe života, ktorý je plný stresu, si náš organizmus pýta väčšie množstvo horčíka na riadenie činnosti životne dôležitých enzýmov, teda viac horčíka pre vnútorný pokoj. Čím máme v krvi vyššiu hladinu tohto minerálu, tým lepšie pracujú naše vnútorné „elektrárne”, mitochondrie. Telo je pokojné a zároveň plné energie. Horčík reguluje dráždivosť bunečných membrán, čo zohráva dôležitú úlohu pri dráždivosti svalov a nervových buniek. Pri jeho dostatočnej zásobe v organizme sa únava a vyčerpanie vytratia - uvoľnia sa svaly, rozšíria sa cievy, zníži sa krvný tlak, srdce bije rytmickejšie. Jeho zásluhou sa nám tiež ľahšie zaspáva.

V potrave však prijímame horčíka čoraz menej:

• Obsahujú ho celozrnné produkty, strukoviny, sójové bôby a listová zelenina - tieto však v našej strave často chýbajú.

• Konzumujeme tiež priveľa soli a tuku – soľ podporuje vylučovanie horčíka a prítomnosť tukov je zasa zodpovedná za jeho znížené vstrebávanie v čreve.

• A aký vplyv má na horčík v našom tele pohárik alkoholu, ktorý si doprajeme večer? Zvýši jeho vylučovanie obličkami.

• Nápoje s obsahom fosfátov a kola značne znižujú vstrebávanie horčíka. Práve preto sú mnohí, najmä mladí ľudia, po ich konzumácii nervózni a podráždení: dôvodom je nedostatok horčíka spôsobený zvýšenou hladinou horčíka v týchto nápojoch.

• Nezanedbateľným faktorom je tiež pôda chudobná na horčík, a tým aj nízky obsah horčíka v ovocí a zelenine.

Aká je optimálna denná potreba horčíka?

Denne je potrebné organizmu dodať 400 mg horčíka. Avšak aj pri zdravom stravovaní telo dokáže prijať z potravy len 20 – 50 % tohto minerálu. Na pokrytie jeho dennej dávky by tak bolo potrebné skonzumovať napríklad 45 jabĺk, 60 vajíčok, 11 banánov... najschodnejšia cesta je však dopĺňať si zásoby horčíka prostredníctvom prírodných výživových doplnkov.

Nedostatok horčíka je doslova svetovou epidémiou: na Svetovom kongrese o horčíku boli prezentované výsledky bežných preventívnych na širšej vzorke populácie, ktoré preukázali, že len 10 % z 1 000 obyvateľov malo ideálnu hladinu horčíka v krvi.

Poznáte svoju hladinu horčíka v krvi?

0,5 – 0,75 mmol/l

Núdzový stav horčíka v bunkách. Typické príznaky: migréna, podráždenosť, únava, hučanie v ušiach až náhla strata sluchu, neskôr kardiovaskulárne ochorenia.

0,75 – 0,90 mmol/l

Dolná tretina normy. Nedostatok horčíka v bunkách. Typické príznaky: náchylnosť na stres, znížená výkonnosť, nedostatok energie.

0,9 – 1,1 mmol/l

Ideálny stav. Dostatočná zásoba horčíka v bunkách.

Zvýšte si hladinu horčíka vo svojom tele na 0,9 mmol/l. Postačí dopĺňať si stravu 300 – 400 mg horčíka počas niekoľkých mesiacov. Hladina horčíka v krvi sa zvýši až po vyrovnaní nedostatku horčíka v bunkách.

Ako to možno jednoducho dosiahnuť? Dbajme predovšetkým na kvalitu výživového doplnku s obsahom horčíka. Vyberme si horčík pripravený z prírodných surovín, napríklad vo forme oxidu, glukónanu a mliečnanu horečnatého, ktorý sa vynikajúco vstrebáva. V tejto jedinečnej forme v kombinácii so slnečným vitamínom D3 ho vyrába kanadská firma Jamieson Laboratories Ltd. Je farmaceuticky testovaný na zaručenie účinnosti a absolútnej klinickej čistoty - vďaka programu 360 Pure, ktorým spoločnosť Jamieson zaviedla do výrobnej praxe najnáročnejšie štandardy, podlieha totiž každý výživový doplnok z jej produkcie najmenej 360 patentovaným krokom kvality. Výrobné postupy a kontrolné testy zabezpečujú maximálnu aktivitu a biologickú dostupnosť účinných látok. Najmodernejšia technológia biologicky aktívne látky chemicky nemení a nezbavuje prirodzených vlastností.

Vitalizuje srdce a cievy

Podľa Dr. Lundella, kardiochirurga z nemocnice Banner Hearth v Arizone, nízke hladiny horčíka v krvi možno považovať za dôvod komplikácií u pacientov s aterosklerózou (ochorenie tepien, pri ktorom sa v cievach ukladá tuk, najmä cholesterol, čo znižuje prietok krvi). Keďže skutočnou príčinou ochorení srdca je zápal arteriálnej steny a zápaly v cievach sa vytvárajú v dôsledku nedostatku horčíka, práve jeho dopĺňanie na optimálnu hladinu by sa mohlo stať základom prevencie usadzovania cholesterolu a liečby kardiovaskulárnych chorôb – aterosklerózy, arytmií, hypertenzie, infarktu myokardu, anginy pectoris, kongestívnej srdcovej slabosti, ale aj cukrovky či obezity, ktoré sa prejavujú vysokým krvným tlakom. Dr. Lundell upozorňuje na vynikajúci liečivý efekt horčíka pre srdce. Možno ho použiť okamžite, je bezpečný, jednoducho sa aplikuje. Považuje ho za ideálny prípravok pre kardiológov, ktorý by mohol v mnohých prípadoch nahradiť lieky na znižovanie hladiny cholesterolu.

Pomoc pri migréne

Horčík je prínosom pre milióny ľudí, ktorí trpia migrénou. Stovky štúdií potvrdili, že osoby s migrénou majú v bunkách príliš málo horčíka. Znamená to, že jeho dostatočné množstvo sa tak nedostáva ani do mozgu a svalov.

Bunky pacientov trpiacich migrénou, ktorým chýba horčík, ho „nasávajú” ako špongia. Zo štúdií vyplýva, že užívanie horčíka vo vysokých dávkach počas viacerých mesiacov významne zmierňuje migrénu (intenzitu aj frekvenciu jej výskytu). Mimochodom, pacientom trpiacim migrénou bol intravenózne podávaný horčík už v roku 1930.

Energia pre namáhaný mozog

Ani duševná práca, aj keď ju vykonávame zväčša v sede, za písacím stolom, sa nezaobíde bez zásob horčíka. Náš vyťažený mozog spotrebuje totiž asi 30 % telesnej energie – a dôsledkom nedostatku horčíka by mohla byť jeho rýchlejšia únava. Bez dopĺňania horčíka by sme ho sotva prebrali z letargie.

Doping pre vytrvalostných športovcov

Ako sme už spomínali, horčík je nevyhnutný pre tvorbu energie v mitochondriách – bunkových elektrárňach. Čím viac tohto minerálu majú k dispozícii, tým lepšie plnia svoju funkciu. Práve vďaka horčíku prebieha tvorba energie vo svaloch a srdci na plné obrátky. A vedia to aj športovci: bez dostatku horčíka nie je možné trénovať vytrvalosť. Napriek tomu až 50 % z nich trpí jeho nedostatkom, ktorý je viac či menej zjavný – keďže ich metabolizmus je oveľa rýchlejší, potrebujú viac horčíka. Pri vytrvalostných športoch je potrebné kompenzovať aj zvýšené straty horčíka. Počas tréningu sa pri nich bežne u športovcov vylúči asi 150 mg horčíka prostredníctvom potu a moču.

   
Vrátiť sa na začiatok